Veel gestelde vragen

Home/De club/Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen
Is een Golfvaardigheidsbewijs (GVB) verplicht als ik wil golfen?

Een GVB is meestal verplicht als je de 9 of 18 holes baan wilt spelen.

Hoe krijg je een handicap?

Je krijgt een handicap door lessen te volgen bij een golfprofessional.

Pinpositie

Pinposities

Het gebeurd geregeld dat er bij de greenkeepers of bij de HRC/Baan Commissie geklaagd wordt over de pinposities. Daarom volgt hier een kort overzicht van de “do’s en don’ts” wat betreft dit deel van de baaninrichting. (Bron: Golfbaanhandboek.nl)

De USGA en de R&A hebben algemene richtlijnen gepubliceerd om de commissies hiermee te helpen:

‘Een gebied met een straal van 60 tot 90cm rond de hole dient in goede staat te zijn zonder steile hellingen of, indien mogelijk, zonder hellingen met een wisselende steilheid. M.a.w., de green rond de hole moet zo vlak mogelijk zijn en een uniforme textuur hebben. Holes mogen in geen geval op moeilijke plaatsen worden aangebracht of op steile hellingen waar de bal sterk wordt versneld. Een downhill put moet met een redelijke slagingskans mogelijk zijn.

Wat betreft of het wel of niet een “steile helling” is staat er in de USGA Course Rating Gids:

‘Wanneer de downhill rol op de Stimpmeter twee keer langer is dan de uphill rol beschouwen we de helling als matig. Wanneer het verschil drie keer bedraagt, wordt de helling als steil bestempeld. De Greens Section heeft het volgende voorgesteld: ‘De helling van het grootste deel van een green mag niet meer bedragen dan 3 procent (1,7 graden), hoewel sommige gedeeltes om bijzondere redenen steiler mogen zijn, zoals voor het verkrijgen van een speciaal architectonisch effect. Elke helling van 3 procent of groter die een resultaat met de Stimpmeter oplevert van 3,04m is niet geschikt voor een pinpositie’.

De pinpositie vraagt dus een vlakke green rond de cup, waar de bal stil kan liggen zonder te verrollen. Een hole moet dus zo worden gepositioneerd dat een bal bij het putten op zo’n 60cm van de hole tot stilstand moet kunnen komen.

Verder is de algemeen aanvaarde aanbeveling om een hole niet dichter dan vijf passen vanaf de rand van de green te steken hetgeen op banen met grote greens goed uitvoerbaar is. In elk geval moet geprobeerd worden een hole meer dan drie meter van de rand van de green te steken, en alleen als er op vijf passen afstand geen hindernissen of steile hellingen liggen.

Verder zijn de weersomstandigheden van  belang. Droog of nat weer is sterk bepalend voor de snelheid van de green. Ook maaihoogte heeft een grote invloed.

Voor onze baan is in het verleden door Teun van Waart een overzicht gemaakt van alle greens met daarop de “no-go” zones. Deze worden gebruikt.

Kortom, mocht u een volgende keer denken dat de hole “verkeerd” gestoken is, doe de volgende eenvoudige test: Drop een bal van zeg 5 cm hoogte. Op 30 – 50 cm van de hole. Als de bal na de stuit weg rolt dan is het “te steil”, blijft deze liggen dan is het OK.

 

Baaninfo

Info na 8.30 uur definitief

Bijgewerkt op 27-1-2021 17.16 uur

  •  Baan Gesloten
  • Dr. range Open tot 16:00 uur
  • Puttinggreen: Gesloten
  • Pitchinggreen: Gesloten
  • De baan blijft de hele dag gesloten.
Bekijk de baanbezetting