De eerste tekenen van de winter kondigen zich aan; voor de één een zegen, voor de ander een lange “uitzichtloze” periode.Voor de baan betekent dit dat de groei nagenoeg stil komt te liggen en er dus ook geen herstel van eventuele betreding en beschadigingen aan de grasmat is. Dit betekent ook dat wij als greenkeepers zo onze maatregelen moeten treffen, voor zover dat nog niet gedaan is…

Naast alle beluchtingen die er toe bijdragen dat de baan gedurende de winter bespeelbaar blijft, zijn inmiddels ook de eerste lijnen en touwen verschenen. Dit is niet om de speler dwars te zitten maar veelal om “zwakkere” delen in de baan te beschermen, zodat we in het voorjaar een nog steeds acceptabel bespeelbare baan kunnen presenteren.Met name de lijnen voor de foregreens roepen hier en daar wellicht vragen en irritaties op, maar zouden we met zijn allen massaal over de foregreens lopen, dan zijn we volgend voorjaar weer een heel eind achterop door een kaal gelopen grasmat op de foregreens en rond de greens.Het is niet toegestaan de witte lijnen te passeren met een trolley of een buggy; pas voortijdig uw route aan!!

Wintergreens

Inmiddels zijn ook de wintergreens in gebruik genomen. Wij hopen er deze winter voor u als golfer, zo min mogelijk gebruik van te maken. Normaliter staat de vlag alleen in vorstperiodes op de wintergreen of er moet een dusdanige slijtage aan  greenoppervlak optreden, dat de green beschermt moet worden….

Nachtvorst

Naast bovengenoemde situaties zijn er nog de nachtvorsten. Een lastige periode met veel wikken en wegen en inschatten voor er een besluit valt. En wat er dan ook besloten wordt; eigenlijk nooit goed….  In geval van nachtvorst zullen de vlaggen op de wintergreens geplaatst worden en de oefengreens gesloten zijn. In het geval van een lichte nachtvorst zullen de vlaggen voor 11 uur weer op de zomergreen teruggeplaatst worden. Echter als er greens tot na elven nog steeds bevroren zijn, blijven de vlaggen de gehele dag op de wintergreens!Nachtvorst is iets wat zeer plaatselijk kan zijn; zo kan het dus zijn dat u ’s morgens van huis vertrekt met +6 op de thermometer en u op de baan wintergreens moet spelen vanwege stevige vorst aan de grond. Deze wijzigingen worden dagelijks doorgegeven op de site bij de baaninfo, deze wordt uiterlijk om 08.30 uur aangepast.

Winterafslagen

Vanaf a.s. maandag (25-11) gaan we weer over op de winterafslagen, dit ter bescherming van de grasmat op de teeboxen. De gele en rode markers zullen weer op de ingemeten plaatsen komen te staan, net zoals voorgaande jaren.

Met vriendelijke groet,
Greenkeepers en Baco