Actuele informatie van de NGF over het coronavirus en de gevolgen voor de golfsport.

11 maart 2020

Op deze pagina (ngf.nl/corona) vind je actuele informatie van de NGF over het coronavirus en de gevolgen voor de golfsport.

De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op het maatschappelijk leven en de sport. De NGF volgt de situatie op de voet en laat zich adviseren door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), NOC*NSF en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op basis hiervan heeft de NGF op woensdag 11 maart een aantal beslissingen genomen, met name over bijeenkomsten en activiteiten die op korte termijn plaatsvinden. Uitgangspunt hierbij is dat de NGF als organisator van bijeenkomsten, wedstrijden, trainingen en andere activiteiten het risico op verspreiding van het coronavirus wil vermijden. De NGF verkiest veiligheid boven riskante beslissingen die de gezondheid van golfers en andere mensen aangaan.

Vooralsnog zijn deze bijeenkomsten afgelast (klik hier voor een gedetailleerd overzicht):

• Alle NGF-wedstrijden en -trainingen tot en met 22 maart
  • Alle NGF-cursussen en -workshops tot en met 22 maart
  • Alle strategiesessies t.b.v. het beleidsplan
  • De handicap-symposia op 22 en 28 maart

Aarzel niet om vragen te stellen aan een van de volgende personen.

Alle deelnemers worden deze week persoonlijk geïnformeerd over de afgelastingen.

Elke woensdag – of zo veel eerder als nodig – volgt op ngf.nl/corona nieuwe berichtgeving over de gevolgen van het coronavirus. Kijk daarom de komende periode geregeld op ngf.nl/corona.

Het coronavirus en de NGF Competitie

Een beslissing over de NGF Competitie is nog niet gemaakt. Lees in een apart bericht meer over het coronavirus en de NGF Competitie.

Clubwedstrijden en -bijeenkomsten

De beslissing of clubwedstrijden en –bijeenkomsten in de komende periode doorgaan of afgelast worden, is aan de organisatoren: de clubs en banen. De NGF beveelt de verenigingen aan om beslissingen te nemen op basis van de adviezen van het RIVM, NOC*NSF en de plaatselijke GGD. Voorts wordt aanbevolen om te handelen volgens het principe “better safe than sorry”. Een belangrijk argument voor een veilig beleid is dat de meeste bijeenkomsten en wedstrijden verzet kunnen worden naar een latere datum.

Clubs in Noord-Brabant wijzen we op dit bericht: NOC*NSF adviseert komend weekend alle sportevenementen in Noord-Brabant af te gelasten.

Adviezen van het RIVM

De NGF herhaalt voorts de aanbeveling aan clubs en banen om onderstaande adviezen van het RIVM onder de aandacht brengen van leden en gasten.

Indien er sprake is van een actieve besmetting op jouw vereniging, neem dan contact op met de nationale corona-infolijn (0800-1351). Breng ook de NGF op de hoogte (030-242 63 70).

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Als aanvulling op het advies van het RIVM adviseert de NGF de komende periode het handen schudden en begroetingszoenen te vermijden. Dat geldt in en om het clubhuis maar ook voor en na het spelen van een ronde. Het is ook belangrijk om een eigen waterfles te gebruiken. De NGF wijst verder op het volgende advies van het RIVM:

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus of ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

• China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Iran
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts. (Deze informatie kan in de loop der tijd aangepast worden; raadpleeg daarvoor deze pagina van rivm.nl.)

Van golfers met bovenstaande klachten wordt verwacht dat ze met de club afstemmen of het veilig is om een bezoek aan de golfbaan te brengen.

Meer informatie over het coronavirus lees je op de website van het RIVM.